Blog categorie: laminaat
10 januari, 2023

Hoe vervang je een beschadigde laminaat plank?

Hoe vervang je een beschadigde laminaat plank

Je hebt net een nieuwe laminaat vloer gekocht. Die wil je natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden, maar een ongelukje zit in een klein hoekje. Mocht er per ongeluk toch iets op je houten laminaat planken vallen, waardoor deze flink beschadigd zijn, dan is jouw vloer in veel gevallen niet met een standaard reparatiesetje te herstellen. Wat je dan wel kunt doen? De beschadigde plank in zijn geheel vervangen. Wij nemen je in deze blog bij de hand en leggen je stap voor stap uit, hoe jij de beschadigde laminaat plank(en) kunt vervangen, zonder de hele vloer eruit te halen. Daarnaast geven we je een aantal tips om beschadigingen op je laminaat vloer te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Laminaat is één van de meest krasbestendige vloeren. Dit komt door het materiaal waarvan een laminaat vloer is gemaakt, samengeperste houtvezels die we ook wel HDF noemen, en een ultrasterkte toplaag die is voorzien van een anti-slijtlaag. Een krasje op je laminaat vloer kan zonder bescherming toch snel gemaakt zijn. Het is daarom goed om bij de aanschaf van je nieuwe vloer een aantal simpele maatregelen te nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat harde metalen en houten poten worden voorzien van een zacht viltkussen, waardoor deze tijdens het schuiven over de vloer geen krasjes kunnen maken op je laminaat vloer. Ook met een goede entreemat, voorkom je onnodige krassen. Een entreemat zorgt er namelijk voor dat het zand, die jij van buiten onder je schoenen meeneemt, achterblijft in de polen van de mat en zich niet kan verspreiden over de vloer. De kleine, bijna onzichtbare, zandkorreltjes werken namelijk als schuurpapier op je vloer, en dat wil je natuurlijk niet.

Kleine krassen en beschadigingen

Zoals al eerder beschreven zit een ongelukje in een klein hoekje, maar dit hoeft niet altijd meteen code rood te betekenen. Niet voor iedere beschadiging op de vloer hoeft je hele vloer vervangen te worden. Kleine beschadigingen zoals een deukje of iets diepere kras, kun je namelijk gemakkelijk repareren met een laminaatvuller op kleur of reparatiesetje. Met de laminaatvuller kun je eenvoudig een kleine deuk of kras opvullen en op kleur brengen. Zodra je het gat hebt opgevuld strijk je deze vlak met een plamuurmes. Na enkele uren drogen is de beschadiging nagenoeg onzichtbaar.

 

Grote krassen en beschadigingen

Is je kras of beschadiging te groot? Dan zit er helaas niets anders op dan het vervangen van de gehele plank. Wij leggen in 10 stappen aan je uit, hoe je dit kunt doen.

  1. Haal de juiste materialen in huis. Wanneer je een laminaat plank wilt vervangen, heb je het volgende nodig: stanleymes, invalzaag, potlood, hamer, trekijzer, tape, beitel en een stootblok. Heb je al spullen verzameld? Dan kun je aan de slag!
  2. Plak de beschadigde plank af.Het is belangrijk om de beschadigde plank te markeren, zodat je weet welke plank exact vervangen moet worden. Dit kun je doen door de plank te omlijsten met tape.
  3. Verwijder de clickverbinding van de nieuwe plank. De clickverbinding van de nieuwe plank is de meest brede rand aan de lange en korte zijde. Om de clickverbinding van de nieuwe plank te verwijderen, is het belangrijk om deze eerst af te tekenen aan zowel de boven- als de onderkant van de plank. Zaag vervolgens met een invalzaag de clickverbinding van de plank af.
  4. Maak 2 evenwijdige gleuven in de beschadigde plank. Zaag in de beschadigde plank aan de lange kant twee evenwijdige gleuven en zaag aan de uiteinden een driehoek, zodat je de beschadigde plank eenvoudig kunt verwijderen.​​​​​​​
  5. Verwijder de kapotte blank met een beitel.
  6. Breng lijm aan op de clickverbinding van de omliggende planken. Doe dit op één van de lange en één van de korte zijden.​​​​​​​
  7. Plaats de nieuwe laminaat plank. Pak de nieuwe plank en click deze, met het deel dat je niet hebt afgezaagd, in de zijden die je niet hebt voorzien van lijm.​​​​​​​
  8. Breng de plank voorzichtig op zijn plek. Gebruik een stootijzer en een hamer om de nieuwe plank voorzichtig op zijn plek te tikken.​​​​​​​
  9. Verwijder het overtollige lijm. Dit doe je met een vochtige doek.​​​​​​​
  10. Druk de vloer aan. Plaats een zwaar voorwerp (ongeveer 20 kg) 48 uur lang op de nieuwe plank.

​​​​

Vergelijk producten (0)