Blog categorie: pvc
21 juli, 2023

Dit is waarom en hoe een vloer moet acclimatiseren

Dit is waarom en hoe een vloer moet acclimatiseren

Yes! Je hebt een nieuwe vloer gekocht. Het liefst plaats je deze natuurlijk meteen in je woning. Maar: geduld is een schone zaak. Het is verstandig om jouw vloer niet met alle haast in je woning te leggen. Dit komt omdat jouw nieuwe vloer eerst moet acclimatiseren. Maar wat houdt het nu precies in om een vloer te laten acclimatiseren? Hieronder lees je er alles over.

Wat betekent een vloer acclimatiseren?

Een vloer laten acclimatiseren wil eigenlijk zeggen dat je deze laat wennen aan een nieuwe omgeving. Welke vloer je ook wilt plaatsen, het acclimatiseren van een vloer is altijd een belangrijk onderdeel van het installatieproces. Het binnenklimaat in huis verschilt per woning. Logisch dus dat een vloer hieraan moet wennen. Je installeert de vloer dus nog niet, maar laat deze zich als het ware aanpassen aan de omgeving.  

Voorkom verandering in de vloer

We begrijpen als geen ander dat je graag zo snel mogelijk jouw nieuwe vloer geïnstalleerd en al in huis wilt bekijken. Toch is het niet slim om het acclimatiseren van de vloer over te slaan. Door de vloer te laten acclimatiseren laat je deze wennen aan de temperatuur in huis. Zo voorkom je dat een vloer achteraf niet gaat ‘werken’. Dit betekent dat de vloer na het plaatsen bijvoorbeeld zal krimpen of juist uitzetten door temperatuurschommelingen of een andere luchtvochtigheid. Je verzekert de vloer als het ware van een prachtig resultaat en voorkomt dat er bijvoorbeeld bollingen zullen ontstaan.

Deze vloeren moeten acclimatiseren

Een veelvoorkomende vraag is welke vloeren allemaal geacclimatiseerd moeten worden. Zeker bij houten vloeren, zoals parket, is het ontzettend belangrijk om een vloer te laten wennen aan het binnenklimaat. Hout leeft en werkt; het is immers een natuurlijk product. Juist daarom is het extra van belang om deze aan de temperatuur en de luchtvochtigheid in huis te laten wennen.

“Moet pvc acclimatiseren?” horen wij bij Ambiant ook vaak. Ook bij pvc raden wij zeker aan om de vloer te laten acclimatiseren. Ditzelfde geldt voor laminaat. Laminaat leggen zonder acclimatiseren is dus ook niet slim, zeker als je wilt voorkomen dat de vloer gaat werken.

De juiste voorwaarden

Oké. Je wilt je nieuwe trendy vloer laten acclimatiseren. Maar hoe ga je te werk? Allereerst is het belangrijk dat je, zowel bij pvc als laminaat acclimatiseren, de temperatuur in huis instelt op jouw gemiddelde leeftemperatuur. Is het meestal 21 graden bij jou in huis? Zorg dan dat de temperatuur op het moment van acclimatiseren ook rond de 21 graden is. Het heeft immers geen zin om de vloer in een temperatuur van 17 graden te laten ‘wennen’ als de thermosstaat in huis altijd erg hoog staat.

Daarnaast is het belangrijk dat je de luchtvochtigheid in de ruimte ongeveer tussen de 50% en 60% gehouden wordt. Dit zijn de ideale omstandigheden om de vloer te acclimatiseren.  

Laminaat of pvc vloer acclimatiseren: zo plaats je de planken

Temperatuur en de luchtvochtigheid in orde? Dan kun je de vloer laten acclimatiseren. Belangrijk hierbij is dat je de planken nooit rechtop zet. De ideale positie is om de vloeren als het ware in de vorm van een hashtag (#) geplaatst worden. Met andere woorden: gekruist. Op deze manier kan de lucht optimaal doorstromen.

Tip: heb je gekozen voor een plak pvc vloer? Zorg er dan voor dat de ondergrond is geëgaliseerd vóór je de vloer laat acclimatiseren. Op deze manier zorg je voor de ideale luchtvochtigheid.

Hoelang moet laminaat acclimatiseren?

Zowel voor laminaat als pvc geldt dat de vloer ongeveer 48 uur (2 dagen) moet acclimatiseren om te kunnen wennen aan het binnenklimaat in huis. Na deze tijd zal de vloer zich voldoende aangepast hebben aan de temperatuur en luchtvochtigheid. Laat je bij twijfel altijd adviseren door onze specialisten van Ambiant. 

Nieuwe vloer bij Ambiant

Iedere vloer is anders. Bij Ambiant adviseren we je daarom graag over de ideale omstandigheden voor het acclimatiseren van jouw nieuwe pvc of laminaat vloer. Zo weet je zeker dat je op de juiste manier te werk gaat en kun je nog jaren genieten van jouw trendy interieur. Kom langs bij één van onze verkooppunten en vraag gerust naar de mogelijkheden. Vloeren zijn onze passie en wij helpen je dus graag.

 

Vergelijk producten (0)