Blog categorie: tapijt
10 september, 2021

Hoe kies je een tapijt of vloerkleed?

Hoe kies je een tapijt of vloerkleed

Ga je voor effen of een printje, laagpolig of hoogpolig, basic of kleurrijk: bij het kiezen van tapijt of een vloerkleed (tapijt op maat) zijn er veel verschillende punten waar je rekening mee kunt houden. Tapijt zorgt letterlijk en figuurlijk voor warmte in je interieur. Een vloerkleed is praktisch, voegt extra sfeer toe en is bij uitstek geschikt om van losse onderdelen in een woonruimte één geheel te maken. Een tapijt of vloerkleed uitzoeken, is best een uitdaging.

Hieronder geven we je antwoord op de meest gestelde vragen over tapijt. Je vindt handige tips bij het kiezen van een tapijt of vloerkleed, we leggen je uit hoe je tapijt en vloerkleden het beste kunt onderhouden en je komt meer te weten over de verschillende materialen en stijlen.

Tapijt voor iedere woonruimte

Tapijt is prachtig in elke woonruimte, van slaapkamer tot woonkamer. Tapijt maakt een absolute comeback en dat is niet voor niets. Het warme, zachte en uitdagende karakter van tapijt geeft een luxe en knus gevoel. Afhankelijk van het materiaal en de kleur, geef je tapijt een glanzende bijrol of hoofdrol in de woonruimte. De keuzes die je maakt zijn voor een groot deel afhankelijk van jouw woonstijl en smaak, maar je hebt ook rekening te houden met de mogelijkheden, het formaat en de vorm van je woonruimte.

 

Hoe kies je een vloerkleed?

Wil jij een tapijt op maat voor je woonkamer, slaapkamer of babykamer gaan uitzoeken, dan zijn er een aantal punten om rekening mee te houden. De belangrijkste punten zijn: stijl, materiaal en formaat. Maar ook de functie van het vloerkleed is bepalend bij het maken van een weloverwogen keuze. Wil je koude voeten voorkomen, wil je een zachte ondergrond waarop kinderen kunnen spelen of wil je een statement maken? Er zijn voldoende redenen te bedenken waarom een vloerkleed een toevoeging is voor je interieur.

Let er verder op dat het vloerkleed niet te groot, maar ook zeker niet te klein is. Je verkijkt je snel op het formaat van een vloerkleed, daarom raden we je aan om het kleed altijd thuis uit te meten. Je kunt gebruik maken van kranten om de gewenste grootte van een kleed te bepalen. Bekijk een vloerkleed altijd in het echt, vanaf een plaatje op het internet kan de kleur heel anders overkomen. Vind jij het lastig om het juiste formaat vloerkleed te bepalen? Er zijn een aantal standaard maten: 170 x 240 cm, 200 × 300 cm en 250 × 350 cm.

Nieuwe tapijten in trendy kleuren

In samenwerking met een stylist hebben we zes nieuwe kwaliteiten in trendy kleuren ontwikkeld, waarbij de poolhoogte tussen de 4,0 en 11,0 millimeter ligt en de totale hoogte varieert van 6,0 tot 14,0 millimeter. Naast zachte, neutrale kleuren zoals oudroze, taupe, beige en crèmewit, bestaat het kleurenpalet uit sprekende tinten waaronder turquoise, pasteloranje en lichtblauw.

Afgestemd op de laatste woontrends vind je tussen de nieuwe kwaliteiten onder andere een luxe polyester kwaliteit, een prachtige bouclé en een geweven variant. Als bijkomend voordeel zijn alle kwaliteiten trapgeschikt. Zo kun je eenheid in een woning creëren door het tapijt op de onder- en bovenverdieping door te leggen.

Beste materialen van tapijten

Katoen, sisal, en wollen tapijt zijn allemaal gemaakt van natuurlijk materialen. Daarnaast heb je synthetische tapijten van onder andere polyamide. Wollen en synthetische tapijten zijn het populairst. Een nadeel van wollen tapijt is dat het wat kan gaan pluizen, zeker in het begin. Ben je allergisch voor wol of vind je het gewoon niet mooi? In de Ambiant tapijt- en vloerkleden collectie vind je altijd een uitstekend alternatief.

Wist je dat tapijt verassend goed werkt wanneer je een gezonder binnenklimaat wilt creëren? Met tijdig en goed stofzuigen ontstaat er een gezonder binnenklimaat dan bij laminaat. Tapijt blijkt de perfecte oplossing te zijn tegen huisstof, omdat het stof beter uit de lucht gefilterd wordt en in het tapijt blijft steken. Wil jij meer weten? Laat je professioneel adviseren door een woninginrichter bij jou in de buurt.

Voordelen SDN tapijt

In onze Ambiant tapijtcollectie zitten diverse SDN-tapijten. Tapijt van Solution Dyed Nylon (SDN) is geproduceerd met speciale verfgarens die door en door geverfd zijn, in plaats van alleen aan de buitenzijde van het garen. Daardoor zijn SDN-tapijten niet alleen zeer kleurvast, maar ook UV-bestendig en chloorbestendig. Omdat de levendige kleur al in de vezels van het tapijt zit kenmerkt SDN-tapijt zich daarnaast door een hoge vlekbestendigheid. Dit tapijt is dan ook makkelijk te reinigen en erg onderhoudsvriendelijk. Een praktische keuze voor iedere plek in huis.

Hoe onderhoud ik tapijt?

Goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur van je tapijt. Stofzuig je tapijt altijd met een gladde zuigmond en doe dit minimaal 1x per week. Net gelegd tapijt verlies in het begin loszittende vezels en zal hierdoor een beetje pluizig ogen. Hoe hoger de pool, hoe groter de kans op loszittende vezels en pluizen. Heb je loszittende pluisje op je tapijt? Trek deze dan nooit uit het tapijt, daarmee kun je het tapijt beschadigen.

Heb je een vlek in het tapijt zitten? Haal de vlek dan meteen weg door, vanaf de buitenkant naar het midden, te deppen met een schone doek, gebruik zo nodig warm water. Wrijf nooit! Door te wrijven maak je de vlek alleen maar groter. Leg hierna een uitgewrongen (thee)doek op de vlek, zodat de doek de vlek verder kan opnemen. Verwijder het laatste beetje achter gebleven vuil met onze Co-pro tapijtreiniger.

 

Een tapijt voor elke woonstijl

Voor elke woonstijl is er tegenwoordig wel een bijpassend tapijt te vinden. Zoek je een tapijt dat niet teveel de aandacht trekt, maar wel warmte toevoegt aan je interieur? Dan is een basic tapijt simpelweg de beste keuze voor jou. Een rustig tapijt in een neutrale kleur past binnen elke woonstijl. 

Ga jij je stijl aanpassen aan de laatste woontrends en wil je weten welke vloer past bij je interieur? Volg ons op Facebook en Instagram voor meer inspiratie.

Vergelijk producten (0)