Blog categorie: pvc
4 juli, 2023

Jouw vloer onderhouden: zo houd je 'm mooi

Jouw vloer onderhouden zo houd je m mooi

Leg je een nieuwe vloer in huis, dan wil je dat je hier jaren van kunt genieten. Een goed onderhoud draagt bij aan een langere levensduur van de vloer. Of je nu kiest voor laminaat, pvc, tapijt of vinyl van Ambiant: de vloer onderhouden is de sleutel tot succes. Maar hoe pak je dit aan? 

Iedere vloer is uniek

Geen vloer is hetzelfde en dit geldt ook voor het onderhoud. Ieder materiaal heeft baat bij een ander onderhoud, waardoor het soms best even puzzelen is welke schoonmaakmiddelen je wel of juist niet uit de kast kunt trekken. Voor een houten vloer schoonmaken gelden er bijvoorbeeld andere regels dan een onderhoudsarme pvc vloer. Het onderhouden van een vloer hoeft niet moeilijk te zijn; je moet simpelweg weten welke trucjes je toe kunt passen. Bij Ambiant maken we je graag wegwijs in het reinigen van de diverse typen vloeren.

1. Pvc vloer schoonmaken

Pvc is misschien wel één van de meest eenvoudige vloeren om te onderhouden. Door het onderhoudsarme karakter van pvc kun je deze meestal door te stofzuigen en af en toe te dweilen al in prachtige staat houden. Je kunt pvc bij voorkeur het beste dweilen met lauwwarm water. Heet water is in de meeste gevallen niet ideaal voor een vloer. Blijft de vloer vies? Dan kun je de pvc vloer dweilen met azijn. Voeg in dit geval een klein beetje schoonmaakazijn toe aan het water.

Kun je een pvc vloer dweilen met allesreiniger? Dit raden we bij Ambiant af. Dit soort producten kunnen ervoor zorgen dat de vloer erg glibberig wordt, waardoor de veiligheid in het gedrang kan komen. Ook een pvc vloer schoonmaken met stoomreiniger is geen geschikte optie. Door de stoom kan het pvc namelijk krom trekken. En dat gaat ten koste van het uiterlijk van de vloer.

2. Laminaat onderhouden

Naast pvc staat laminaat ook bekend om het weinige onderhoud. Ook hierbij geldt dat regelmatig stofzuigen en dweilen voldoende is om de vloer mooi te houden. Wil je een laminaat onderhoudsmiddel gebruiken, náást (koud) water? Gebruik dan, net als bij pvc, een scheutje schoonmaakazijn of ammoniak. Ammoniak zorgt ervoor dat de vloer weer mooi gaat glimmen. En ook hier geldt de regel: voorkom een stoomreiniger of allesreiniger. Dit komt de kwaliteit van het laminaat niet ten goede!

3 Zo houd je tapijt schoon

Bang voor vlekken op jouw tapijt? Geen zorgen. Ook deze vloer is goed schoon te houden als je deze voldoende onderhoud. Waar we de stoomreiniger bij pvc en laminaat juist afraden, komt deze bij tapijt wél handig om de hoek kijken. Dit kan vlekken of geuren in het tapijt eenvoudig verwijderen. We raden het daarom aan om meerdere keren per jaar de stoomreiniger tevoorschijn te halen en het tapijt grondig te reinigen.  

Een vlek is helaas niet altijd te voorkomen. Is er een vervelende vlek ontstaan, dan is het de kunst om dit zo snel mogelijk aan te pakken. Zorg ervoor dat je de vlek meteen droog dept. Gebruik hiervoor lauwwarm water en een schone doek. Maak de doek nat en dep van binnen naar buiten. Vergeet niet om de doek uit te wringen. Ook kun je Co-pro tapijtreiniger gebruiken. Of voor de huis-tuin-keuken tips: bakpoeder óf scheerschuim! Hoe je dat doet, lees je hier.

 

 

4 Vinyl vloer schoonmaken?

Een vloer die zacht aan je voeten is, maar simpel schoon te houden is? Dan ben je bij vinyl aan het juiste adres. Vinyl lijkt op pvc, maar vinyl is net wat soepeler én zachter dan pvc. Daarnaast is vinyl een goedkopere optie dan pvc en dus fijn voor de portemonnee. Dweilen, stofzuigen of bezemen: bij vinyl kan het allemaal. De vloer is waterbestendig – mits je dit goed aanlegt – waardoor de vinyl vloer dweilen een uitstekende oplossing is om de vloer weer een mooie uitstraling te geven.

Altijd het juiste onderhoud vloer

Om de levensduur van de vloer te verlengen, is het belangrijk dat je deze regelmatig schoonmaakt. Op deze manier zorg je ervoor dat de vloer haar glans niet verliest en voorkom je permanente vlekken of krassen. Bij Ambiant vind je daarom talloze onderhoudsmiddelen om jouw vloer in uitstekende staat te houden.

Twijfel je over het juiste onderhoud voor de vloer? De specialisten van Ambiant adviseren je natuurlijk graag. We geven de beste tips voor de vloer bij jou in huis, zodat je nog jaren van jouw prachtige vloer kunt genieten.

Vergelijk producten (0)