Blog categorie: tapijt
16 januari, 2024

Vloerbedekking reinigen kun je zelf

Vloerbedekking reinigen kun je zelf

Heb jij een heerlijke vloerbedekking in huis en zie je dat hij vuil wordt? Dan is het tijd voor een schoonmaakbeurt. Je vloerbedekking mooi houden is een hele uitdaging. Het is echter niet onmogelijk, je kunt namelijk zelf je vloerbedekking reinigen. Hier zijn verschillende manieren voor. 

Ambiant verkoopt vloerbedekkingen en heeft kennis van verschillende soorten vloerbedekkingen. Daarom helpen wij je graag verder met je vloerbedekking schoonmaken. 

Is vloerbedekking reinigen belangrijk? 

Wanneer jij je vloerbedekking niet regelmatig schoonmaakt, beschadigen de vezels waardoor je vloer slijt. Ook is het schoonhouden van je vloerbedekking goed voor de luchtkwaliteit in huis. In een vloerbedekking kunnen namelijk allergenen zich nestelen, zoals huisstofmijt, pollen en haren van huisdieren. Ook blijven nare geurtjes makkelijk in je vloerbedekking zitten. Reinig dus op tijd en wacht niet te lang. 

Vloerbedekking schoonmaken: stofzuigen  

Stofzuigen is een gemakkelijke manier om je vloerbedekking schoon te houden. Houd je niet zo van stofzuigen? Neem dan geen vloerbedekking. Met vloerbedekking is drie keer per week stofzuigen wel nodig. Dit vermindert ophopingen van vuil. Zet een borstelende stofzuigermond op je stofzuiger, dit beschadigt je vloerbedekking niet. Zuig op een rustige manier naar voren en naar achteren. Door langzaam te stofzuigen beschadig je de vezels niet en weet je zeker dat al het vuil uit de vloerbedekking verdwijnt. Dus neem de tijd om je vloerbedekking schoon te maken. 

Uitgebreide reiniging

Klaar om je vloerbedekking een frisse, schone uitstraling te geven? Of het nu gaat om dagelijkse vlekken of een grondige jaarlijkse schoonmaak, met de juiste aanpak blijft je vloerbedekking er als nieuw uitzien.

Vloerbedekking reinigen: voorbereiding en benodigdheden

Voordat je begint met je vloerbedekking reinigen, verzamel je al je benodigdheden. Denk aan een stofzuiger. Zorg ook voor vlekverwijderaars en een stoomreiniger. Vergeet niet een paar microvezeldoeken en een zachte borstel. Check de labels van je vloerbedekking voor specifieke instructies. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Eerste hulp bij vlekken: snelle acties

Heb je vloeistof laten vallen op je vloerbedekking? Verwijder deze vlek dan direct. Als je te lang wacht, trekt de vloeistof volledig in jouw vloerbedekking. Als dit gebeurt lukt het haast niet meer om de vlek te verwijderen. Haal eerst zoveel mogelijk vervuiling weg door te deppen met een schone theedoek. Breng lauw water aan op de vlek en dep vervolgens met een schone, droge doek. 

Dieptereiniging van je vloerbedekking

Tijd voor de grote schoonmaak! Gebruik een stoomreiniger of huur een professionele tapijtreiniger voor een grondige reiniging. Deze methoden verwijderen diep ingetrokken vuil en geven je vloerbedekking een frisse, nieuwe uitstraling. 

Wil jij je vloerbedekking zelf grondig schoonmaken? Ga dan naar de bouwmarkt en huur een stoomreiniger, of koop een eigen exemplaar. Begin met een grondige stofzuigbeurt. Vul de stoomreiniger met een tapijtreiniger, en ga systematisch te werk in rechte banen. Regelmatig dieptereinigen houdt je vloerbedekking in topconditie.

Drogen en nazorg 

Zorg na het schoonmaken van je vloerbedekking dat het goed droogt. Gebruik ventilatoren of open je ramen om ervoor te zorgen dat je vloer sneller droogt. Loop niet op de vloerbedekking totdat het volledig droog is. Is je vloer goed gedroogd? Ga er dan overheen met een zachte borstel of stofzuiger voor die laatste touch. Zo blijft je vloerbedekking mooi en fris!

Tips voor vlekverwijdering 

Is er een hardnekkige vloeistof op jouw vloerbedekking terechtgekomen? Dit kan iedereen gebeuren, in een huis vol leven is dat niet gek. Dus: geen zorgen en pak die vlek snel aan! Hier zijn wat tips voor de meest hardnekkige vlekken:

Rode wijn op vloerbedekking schoonmaken

Oei, rode wijn op je vloerbedekking. Dat gaat er vast niet zomaar uit, zou je denken…  Maar er is een oplossing. Pak een witte katoenen handdoek, maak hem nat met koud water en wring hem uit. Leg de handdoek op de vlek en dep voorzichtig. Niet wrijven. Blijf deppen tot de handdoek geen wijn meer opneemt. Is de vlek nog steeds zichtbaar nadat het tapijt is opgedroogd? Haal dan een speciale vlekkenverwijderaar.

Kaarsvet van vloerbedekking verwijderen

Houd je van gezellig kaarsjes aansteken in de winter, maar ben je bang dat er kaarsvet op je vloerbedekking belandt? Als dit het geval is, is er een oplossing voor jou. Sprenkel eerst wat koud water rondom de vlek. Pak vervolgens een föhn en blaas om de warmste stand het kaarsvet zacht. Geduld is een schone zaak bij deze klus. Is het kaarsvet zacht geworden? Veeg dan voorzichtig met een witte handdoek het kaarsvet weg. De restjes kun je verwijderen met vloerbedekking reinigingsmiddelen.

Zand of modder op je vloerbedekking

Onthoud: bij vloerbedekking moet je altijd gemaakte vlekken zo snel mogelijk verwijderen. Echter is dit anders bij zand of modder. Laat deze vlekken eerst goed opdrogen. Pak daarna de stofzuiger en zuig deze vlekken op. Vaak is dit al genoeg. Zijn de vlekken toch niet helemaal opgelost? Gebruik dan een speciale spray voor dit soort vlekken. Zo zorg je dat je vloerbedekking altijd fris en vlekkeloos blijft. 

Welke middelen kun je gebruiken om je vloerbedekking te reinigen?

Je hebt geen dure schoonmaakdienst of middelen nodig om je vloerbedekking te reinigen. Met deze handige tips pak je het zelf aan, of je nu een paar vlekken wilt verwijderen of je hele vloerbedekking een opfrisbeurt wilt geven. Met deze middelen kan je zelf aan de slag:

 

 • Lauw water: is er net een vlek ontstaan? Breng dan direct lauw water aan en dep voorzichtig met een schone, droge doek.
 • Vloerbedekking shampoo of tapijtshampoo: blijft je vlek zichtbaar? Probeer dan shampoo of reiniger speciaal voor je vloerbedekking. Gebruik de producten volgens de beschrijving op de verpakking. 
 • Bakpoeder: handel snel en bakpoeder doet wonderen. Strooi het op je vlek, voeg water toe en laat het poeder een paar uur inwerken. Dep vervolgens het bakpoeder. Herhaal dit, tot je vlek verdwenen is. 
 • Zuiveringszout: bestrooi je hele vloerbedekking of enkel de vlek met het zout. Dit voelt raar, maar werkt echt om je vloerbedekking te reinigen. Laat het zout een nacht intrekken. Pak de volgende ochtend je stofzuiger en je vloerbedekking is weer fris. Zuiveringszout werkt ook erg goed tegen nare geurtjes. 
 • Schoonmaken met azijn: meng de azijn met water (verhouding 1:10). Dep een schone, droge doek of een zachte spons in het mengsel en vervolgens op de vlek.
 • Combinatie van zuiveringszout en azijn: last van hardnekkige geurtjes? Zuiveringszout kan helpen. Wrijf het in met een zachte doek en laat het 24 uur intrekken. Voor sterke geuren gebruik je het best een mix van 50% azijn en 50% water. Nadat de vloerbedekking droog is, behandel je het nogmaals met zuiveringszout zoals eerder beschreven.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kunt natuurlijk nooit alle vlekken in huis voorkomen, maar toch is er een manier om het aantal vlekken te beperken. Om de kans te verkleinen op een vieze vloerbedekking, zijn er verschillende voorzorgsmaatregelen:

 • Draag geen schoenen in huis.
 • Leg een deurmat neer, die zorgt dat viezigheid van buiten niet op je vloer belandt. 
 • Test reinigingsmiddelen eerst op een klein verborgen stukje op je vloer. Bekijk hoe je vloer reageert op het middel. 
 • Beperk het eten en drinken boven de vloer met vloerbedekking. Dit vermindert namelijk de kans op knoeien. 
 • Train je huisdieren, waar ze wel en niet mogen lopen. Houd hun poten schoon om vlekken te voorkomen. 

Wanneer schakel je een professional in om je vloerbedekking schoon te maken? 

Heb je alles geprobeerd om die hardnekkige vlek te verwijderen, maar krijg je de vlek echt niet weg? Zoek dan een professional. Ook als je vloerbedekking een goede en grondige opfrisbeurt nodig heeft, kan je dit uitbesteden aan een professional. Je weet dat de reiniging van je vloerbedekking dan nauwkeurig en snel wordt gedaan. Hiervoor moet je de afweging maken: vind je het de kosten van een professional waard ten opzichte van de tijd die je zelf kwijt bent aan het schoonmaken van je vloerbedekking? Een ander voordeel van een professional inhuren, is dat je de levensduur verlengt van je vloerbedekking. Hierdoor scheelt het kosten op de langere termijn. 

Dus, als je tegen een van deze situaties aanloopt, overweeg dan zeker om een professional in te schakelen. Het kan je tijd, moeite en op de lange termijn zelfs geld besparen!

Je vloerbedekking schoonmaken: tijd om te beginnen!

Zie je jouw vloerbedekking langzaam veranderen in een stoffige woestijn? Geen zorgen, met de tips hierboven kun je heel gemakkelijk (vaak zelf!) je vloerbedekking reinigen! Het onderhouden van vloerbedekking lijkt misschien een hele klus, maar met de juiste aanpak en een beetje aandacht is het zo gepiept. Dus waar wacht je nog op? Stroop je mouwen op en ga zelf aan de slag met de schoonmaak van je vloerbedekking! 

Lees ook over hoe je andere vloeren onderhoudt. 

Vergelijk producten (0)