Blog categorie: tapijt
21 november, 2022

Zo bespaar jij met tapijt

Zo bespaar jij met tapijt

Stijgende energieprijzen, het is een onderwerp die ons inmiddels allemaal raakt. De gasprijzen stijgen harder dan ooit tevoren, waardoor we steeds creatiever op zoek gaan naar oplossingen om energie en geld te besparen. Wist je dat je door te kiezen voor de juiste vloer tot wel een paar honderd euro kan besparen op je energierekening? Ambiant is marktleider op het gebied van vloeren en geeft je een paar handige tips zodat jij met onze vloeren een warme basis legt.

Je huis isoleren met tapijt

Naast het feit dat tapijt heerlijk zacht en comfortabel is aan je voeten, heeft tapijt ook een isolerende werking. De vezels van tapijt houden namelijk lucht vast, waardoor tapijt een natuurlijk isolerende werking heeft. Dit resulteert in een gemiddelde energiebesparing van wel 4% á 5%. Als het buiten echt koud is kan dit zelfs oplopen tot maar liefst 10%. Ook de hoogte van de pool van het tapijt heeft invloed op de isolerende werking van de vloer, net als de grootte van de oppervlakte. Zo isoleert een hoogpolig tapijt, en daardoor dik tapijt, de ruimte beter dan een laagpolig tapijt.

Zo kies jij het beste tapijt voor jouw situatie

Steeds meer nieuwbouwhuizen worden standaard verwarmd door middel van vloerverwarming. Er wordt vaak gedacht dat je met pvc, laminaat of vinyl dan het beste uit de voeten kunt, maar ook tapijt is een uitstekende keuze. De warme uitstraling van tapijt zorgt ervoor dat ons brein een prikkel krijgt, waardoor de ruimte warmer lijkt aan te voelen dan wanneer er een ander type vloer zou liggen. Voor vloerverwarming is het belangrijk dat de R-waarde, dit noemen we ook wel de warmtedoorlating, van tapijt in combinatie met een eventuele ondervloer niet hoger is dan 0,15 m2 K/W. Heb je vloerkoeling? Dan mag deze waarde niet hoger zijn dan 0,10 m2 K/W. Als jij nog radiatoren in je woning hebt, is deze waarde minder relevant. Dan geldt namelijk de regel: hoe hoger de pool, hoe hoger de isolerende werking.

Een gezond binnenklimaat met tapijt

Wist je dat tapijt naast een isolerende werking ook zorgt voor een beter binnenklimaat? Tapijt neemt dwarrelende stofdeeltjes op in de polen waardoor het stof zich niet opnieuw door de ruimte verspreidt. Het is dan ook wetenschappelijk bewezen dat tapijt stof beter vasthoudt dan alle andere vloeren, waardoor de lucht in huis daadwerkelijk schoner is. Met tapijt maak je dus altijd een goede keuze.

Kies voor een vloerkleed

Wil jij graag een pvc, laminaat of vinyl vloer in jouw woning, en wil je deze nog wat warmer laten aanvoelen? Dan is het aanschaffen van een vloerkleed of vloerkleed op maat een uitstekende keuze, helemaal wanneer je geen vloerverwarming hebt. Een vloerkleed voelt namelijk heerlijk zacht aan en heeft een isolerende werking op de plek waar je het vloerkleed neerlegt. Zo gaat de warmte in jouw woning minder snel verloren. Bij Ambiant vinden we het belangrijk dat jij een vloerkleed kunt uitkiezen die perfect past bij jouw woonsituatie. Wij hebben daarom geen vloerkleden in standaardmaten, maar bij ons kun je van bijna alle tapijten een vloerkleed op maat laten maken.

Tapijt is een goede keuze voor je lichaam

Wat is er nu lekkerder dan heerlijk op de grond liggen voor de open haard, op blote voeten door je huis lopen of spelen met kinderen op een zachte ondergrond? Tapijt maakt ons leven net iets comfortabeler. Het voelt niet alleen warm aan maar dempt ook ons loopgeluid. Daarnaast is tapijt stroever dan andere typen vloeren, waardoor het risico op uitglijden wordt verminderd. Mocht je toch een keer vallen, dan kom je liever terecht op een zacht tapijt dan op een harde houten vloer. Zo is het risico op verwondingen met tapijt een stuk kleiner.

Vergelijk producten (0)