Blog categorie: pvc
20 juni, 2023

Wow! zo creëer je een optisch effect met de vloer

Wow zo creer je een optisch effect met de vloer

Details zijn key. Zo ook voor de sfeer en ruimte in huis. De keuzes die je maakt voor de breedte, de lengte of bijvoorbeeld het legpatroon van een vloer hebben een grote invloed op het uiteindelijke design in je woning. Belangrijk dus om goed na te denken over al deze facetten. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij zetten de tips voor een optisch effect van een vloer op een rijtje.

Jouw unieke optische illusie

Waarschijnlijk ken je het begrip ‘optische illusie’ wel. Een optische illusie is als het ware een gezichtsbedrog. Je ziet iets, wat door je hersenen anders geïnterpreteerd wordt. Precies dit gebeurt in het klein als je een optisch effect creëert met een vloer. Dat leggen we uit. Met een optisch effect kun je een ruimte groter laten lijken dan deze in werkelijkheid is. Je maakt deze dus niet letterlijk groter, maar bespeelt als het ware het oog. De vloer is de gouden tip om een ruimte groter te laten lijken. Maar hoe?

Legrichting van de vloer

Misschien wel één van de meest belangrijke aspecten is de legrichting van de vloer. De richting van de vloer heeft namelijk veel invloed op hoe lang of breed een ruimte lijkt. Leg je de planken in de lengte van een kamer, dan zal de ruimte automatisch langer lijken. Wil je juist de breedte benadrukken, kies er dan voor om de planken horizontaal te leggen. Aan jou de keuze.

Twijfel je over de legrichting? Kijk waar het licht vandaan komt. Lichtbronnen versterken het optisch effect in een bepaalde ruimte. Door de planken richting de lichtbron te plaatsen wordt de legrichting van de vloer versterkt. Zo lijkt de ruimte dus nóg langer of breder.  

Een doorlopend legpatroon

Naast de legrichting van de vloer bepaalt het legpatroon van de vloer ook hoe de ruimte zal ogen. Kies je namelijk voor één legpatroon, dan komt de ruimte beter tot zijn recht. Het legpatroon wordt namelijk op een groter oppervlak geplaatst, waardoor de lengte of breedte in huis extra benadrukt wordt. In plaats van meerdere legpatronen in huis met elkaar te combineren, leg je hetzelfde patroon dus over de gehele verdieping terug. Dit zorgt niet alleen voor een optisch effect, maar creëert ook een prachtige eenheid in je interieur. Dubbel zo fijn dus.

Het formaat van de plank

Bij Ambiant benadrukken we het niet al te vaak: het formaat van de plank speelt een grote rol in de ruimtelijke sfeer in een bepaalde ruimte. Grote, brede planken zorgen ervoor dat een ruimte groter oogt. Dit komt omdat grote planken een bepaalde rust uitstralen. Daarnaast geldt over het algemeen dat lange planken goed werken om juist de lengte te benadrukken en dat brede planken een ruimte vooral breder maken.

Is de ruimte wat kleiner van zichzelf? Dan kun je er ook voor kiezen om een smalle, maar lange plank te plaatsen.

 

Plinten zijn onmisbaar

Een belangrijk vergeet-mij-nietje: Plinten! Plinten zorgen voor de afwerking van de vloer en kunnen daarom bijdragen aan het optisch effect in een kamer. Dit heeft voornamelijk te maken met de kleur van de plint. Plinten in dezelfde kleur als de muur zorgen ervoor dat de vloer kleiner uitvalt. Kies je voor een plint in de kleur van de vloer, ontstaat logischerwijs het omgekeerde: de vloer zal groter ogen. Voor een optisch effect in huis is het dus slim om deze aan te laten sluiten bij de vloer.

De kleur van de vloer

Bij Ambiant hebben we een grote collectie aan trendy vloeren, waarbij er talloze kleurcombinaties mogelijk zijn. En laat kleur nu net een belangrijke sfeerbepaler zijn voor het optische effect in huis. Hoe lichter de vloer, hoe groter de ruimte lijkt. Een prachtig voorbeeld van een lichte vloer is een licht eikenvloer van pvc of laminaat. Ontdek de mogelijkheden in ons assortiment en ervaar het charme van onze lichte vloeren.

Wij denken met je mee

Wil je de ruimte in huis groter laten lijken? Dat kan best een opgave zijn. Onze specialisten denken graag met je mee over de perfecte vloer om een optisch effect te creëren, maar toch je persoonlijke woonstijl niet uit het oog te verliezen. Bij Ambiant vinden we samen de gouden combinatie voor jouw interieur: een vloer waar jij je thuis voelt.

 

Vergelijk producten (0)