Blog categorie: tapijt
1 augustus, 2022

De 5 beste tips om tapijt te reinigen

De 5 beste tips om tapijt te reinigen

Als jij een nieuw tapijt hebt aangeschaft en deze in de kamer laat plaatsen, is je vloer nog helemaal spik en span. Door etensresten, stofdeeltjes en ander vuil die per ongeluk in de vloer terecht komen kan je nieuwe tapijt snel vies worden. Met de juiste tips zorg je ervoor dat jouw nieuwe tapijt jaren lang in topconditie blijft. Hoe werkt dat eigenlijk, een tapijt reinigen? Wij zetten 5 belangrijke tips voor je op een rijtje.

Tip 1: Zorg dat vuil buiten blijft

Je tapijt lijkt in eerste instantie misschien brandschoon, maar ongemerkt neem je heel wat viezigheid van buiten mee naar binnen. Vuil en stof gaan zich snel ophopen tot diep tussen de garen van je tapijt, van kleine zandkorreltjes tot takjes en kiezels. Je kunt het beter voorkomen dan genezen. De eerste stap naar een schoon tapijt is het aanschaffen van een goede mat bij de deur (zowel binnen als buiten). Een schoonloopmat zorgt ervoor dat het grootste deel van het vuil onder je schoenen wordt opgenomen, zodat het zich niet kan verspreiden over jouw tapijt. Zo zorg je ervoor dat het vuil in jouw nieuwe vloer tot een minimum wordt beperkt. Al met al een goed begin.

Tip 2:  Bescherm je tapijt

Naast het aanschaffen van een goede entreemat is het belangrijk om je tapijt te beschermen met een sterke ondervloer. Een goede ondervloer zorgt ervoor dat zware meubels, zoals stoelen, banken en kasten, geen permanente afdruk kunnen achterlaten in je tapijt. Als je besluit een zware kast op een andere plek neer te zetten in jouw woning zal het tapijt sneller herstellen dan zonder een ondervloer. Ook zorgt een ondervloer voor een betere geluidsdemping, uitstekende isolatie en langere levensduur. Welke ondervloer geschikt is voor jouw woonsituatie hangt af van verschillende factoren, zoals vloerverwarming, de afwerking van de dekvloer en de mate van geluidsdemping. Binnen de Co-pro collectie hebben we dan ook voor iedere situatie een geschikte ondervloer. Laat je adviseren door een specialist in een Ambiant winkel bij jou in de buurt.

Tip 3: regelmatig stofzuigen met tapijtborstel

Wist je dat tapijt bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat? Ronddwarrelende stofdeeltjes in jouw woning komen namelijk tussen de polen van jouw tapijt terecht waardoor ze zich niet weer opnieuw door de ruimte kunnen verspreiden. Om zo lang mogelijk van jouw tapijt te kunnen genieten is het wel belangrijk om deze regelmatig en op de juiste manier te reinigen. Je doet dit door je tapijt wekelijks te stofzuigen, het liefst met een tapijtborstel. Even snel stofzuigen lijkt effectief, maar je kunt het beter langzaam en zorgvuldig doen. Schuif alle meubels die in de weg staan aan de kant, zodat je gemakkelijk het gehele oppervlak kunt stofzuigen. Juist onder meubels hoopt stof zich op. Soms kan het ook helpen om de buis van je stofzuiger te halen en op je knieën onder je meubels te stofzuigen, zo hoef je niet alles te verslepen. Nog een belangrijke tip is het op tijd verwisselen of legen van de stofzuigerzak, zodat je geen zuigkracht verliest.

Tip 4: behandel vlekken snel

Zelfs als je je tapijt goed onderhoudt, is een ongelukje niet onoverkomelijk. Een kop koffie die over je tapijt gaat, een gebakje die uit je handen valt of je kindje die lekker met eten loopt te smeren. Een vlek is snel gemaakt. Hoe langer je wacht met het verwijderen van een vlek, hoe meer tijd de vlek krijgt om tot diep in de garen te trekken. Het is daarom belangrijk om een vlek direct en op de juiste manier te behandelen. Zo is het belangrijk om de vlek altijd eerst van buiten naar binnen te deppen met een schone doek en absoluut niet te gaan wrijven. Wil jij alles weten over het behandelen van vlekken in je tapijt? Lees dan onze blog ‘Vlekken in je tapijt? Zo verwijder je zelfs de meest hardnekkige vlekken’.

Tip 5: ga verkleuring tegen

Zonlicht dat van buiten naar binnen op jouw tapijt schijnt kan bij langdurige blootstelling een verkleuring veroorzaken van jouw tapijt. Daardoor kan de kleur van jouw tapijt vervagen, geel uitslaan of lichter woorden. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de juiste raambekleding aan te schaffen. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw tapijt nagenoeg niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht.

Vergelijk producten (0)