Blog categorie: laminaat
13 juni, 2023

Combineren kun je leren: deze kleuren passen goed bij elkaar

Combineren kun je leren deze kleuren passen goed bij elkaar

Kleur maakt jouw interieur. De kleuren in een bepaalde ruimte hebben veel invloed op de sfeer in huis. Van ‘knal’-kleuren tot neutrale tinten: je kunt er op los experimenteren. Toch zijn er bepaalde kleurcombinaties die simpelweg gewoon erg goed gaan samen. Zo kies je de juiste kleuren voor jouw interieur (én vloer).

De kleurencirkel onder de loep

Een handig hulpmiddel in het mixen van kleuren is de kleurencirkel. Het is dé tool om te ontdekken welke kleuren goed samengaan, maar ook hoe je bijvoorbeeld de toon kunt zetten in huis. In de kleurencirkel geldt de regel dat hoe verder de kleuren uit elkaar staan, hoe meer contrast er ontstaat. Er zijn verschillende kleurencombinaties: contrasterende kleuren, ton-sur-ton kleuren en harmonieuze kleuren. Alle kleurcombinaties kun je toepassen in het interieur in huis.

Tip: bedenk vooraf goed welke sfeer je in huis wilt combineren. Wil je vooral een rustige balans of wil je juist los gaan in kleurgebruik? Het antwoord hierop geeft al snel aan welke kleurcombinatie jij het best kunt toepassen.

Contrast in het interieur

Een mooi contrast in huis helpt om het interieur er echt uit te laten springen. Het straalt kracht uit en geeft wat extra pit mee aan je woonstijl. In de kleurencirkel staan contrasterende kleuren, ook wel complementaire kleuren genoemd, lijnrecht tegenover elkaar. Hoewel de kleuren dus niet op elkaar lijken, passen ze daarom juist uitstekend bij elkaar. Denk bij deze kleurcombinaties bijvoorbeeld aan zwart en wit, paars en oranje of blauw en rood.

Vind je deze kleuren te hard, dan kun je natuurlijk ook van beide kleuren een tintje lichter nemen. Zo behoud je de dynamiek, maar zorg je toch voor een zachte sfeer.

 

Harmonie-liefhebber

Vind je contrasterende kleuren te gewaagd, maar wil je wel meerdere kleuren met elkaar combineren? Dan passen harmonieuze kleurcombinaties misschien beter bij je. Deze kleuren liggen naast elkaar in de kleurencirkel en kun je dus ook wel zien als ‘familie’-kleuren. Harmonieuze kleurcombinaties zorgen voor rust in het interieur en passen uitstekend bij elkaar. Combineer de harmonieuze kleurcombinaties met neutrale kleuren en je zal zien dat er een prachtig interieur ontstaat.

Weet je niet welke kleuren samen zorgen voor een harmonieuze kleurcombinatie? Denk bijvoorbeeld aan rood en oranje of grijs en beige.

Nog een parel: ton sur ton

Wil je het liever bij dezelfde kleur houden, maar toch wat afwisselen in tinten? Kies dan voor ton sur ton kleurcombinaties in huis. Met dit kleurenpalet combineer je meerdere tinten met elkaar, zoals beige en bruin. Ton sur ton kleurcombinaties worden veel toegepast in interieurs in huis, zeker als je houdt van een fijne kleurbalans. De kleuren zijn een veilige optie voor een woonstijl, omdat je hierbij in principe weinig fout kan doen.

 

Hoe combineer je de vloer met kleur?

De vloer is een belangrijk onderdeel van het interieur. Het bepaalt voor een groot deel hoe de sfeer in een bepaalde ruimte eruit komt te zien en is daarom een onmisbaar element in de kleurcombinaties van het interieur. Heb je een keuze gemaakt uit het contrast, de harmonie of ton sur ton, zorg dan dat de vloer hier ook op aansluit. Geef je de voorkeur aan een contrasterend interieur, kies dan bijvoorbeeld voor een lichte eiken laminaat vloer met donkere meubels.

Bij Ambiant vind je een prachtige collectie aan unieke vloeren. Welke woonstijl je ook hebt, Ambiant heeft een vloer waarbij jij je thuis voelt.

Speel met vloerkleden

Naast de vloer in huis kun je ook diverse trendy vloerkleden met elkaar matchen. Zo kun je afwisselen in kleur, maar kun je ook los gaan in de vorm van het kleed. Bij Ambiant kun je een vloerkleed op maat laten maken. Het voordeel hiervan is dat je deze perfect kunt laten aansluiten bij jouw persoonlijke woonstijl én kleurcombinatie. Ideaal dus.

Kleuradvies bij Ambiant

Twijfel je over de juiste kleurcombinaties of weet je niet welke vloer er in jouw gewenste inrichting past? Onze specialisten denken graag met je mee. Samen maken we je ideeën concreet, waardoor je jouw droominterieur tot leven kunt brengen. Wil je gewoon eens inspiratie op doen? Kijk dan eens binnen bij anderen. Zo ontdek je al snel welke kleuren je mooi vindt of welke sfeer je wilt creëren. De juiste ambiance voor jouw woning ontwerp je met Ambiant.

Vergelijk producten (0)