Blog categorie: laminaat
11 augustus, 2023

Laminaat leggen: rechte plank of visgraat?

Laminaat leggen rechte plank of visgraat

Altijd al gedroomd van een prachtige laminaatvloer in huis? Dat snappen wij bij Ambiant als geen ander. Toch bestaat er niet zoiets als één laminaatvloer. Je kunt namelijk eindeloos variëren in kleurgebruik, patroon en de afmetingen van de vloer. Twijfel je tussen een visgraat patroon of een rechte plank? We lichten het verschil toe.

Het verschil in vloer

Of je een visgraatvloer of een rechte plank in huis plaatst, heeft veel invloed op de ambiance van het interieur. Dit verschil zit ‘m in het patroon van de vloer. Een rechte plank heeft geen bijzonder legpatroon. De dessins van deze vloer worden simpelweg recht, horizontaal of verticaal, naast elkaar geplaatst.

Een visgraatpatroon daarentegen heeft een afwijkend legpatroon. In dit geval worden de dessins in een hoek van 90 graden tegen elkaar geplaatst. Een visgraatvloer komt daarom niet zomaar aan haar naam: de legmethode zorgt er namelijk letterlijk voor dat het patroon van de graat van een vis ontstaat. En dat brengt nogal wat teweeg in de uitstraling van jouw woning.

Woonstijl in huis

De keuze voor een vloerpatroon ligt grotendeels bij jouw woonstijl. Jouw persoonlijke interieurwensen bepalen namelijk welke vloer hier het beste bij past. Zoek je naar een vloer die meteen de aandacht grijpt, dan is visgraat de perfecte eyecatcher. Met dit vloerpatroon creëer je namelijk een speels effect in een bepaalde ruimte.

Een recht vloerpatroon is echter veel statischer. Wil je vooral een neutrale basis leggen, waardoor je vervolgens kunt uitblinken met excentrieke meubels, dan sluit een recht vloerpatroon beter aan.

Hierin komt een belangrijk kenmerk van de vloer naar voren: het vormt namelijk de basis voor een interieurstijl in huis. Jouw vloerkeuze geeft meteen een duidelijke boodschap af voor de uitstraling van een specifieke ruimte.

 

Is recht laminaat leggen saai?

Hoewel het leggen van rechte planken statischer is dan een visgraat patroon, is een recht patroon alles behalve saai. Ook met rechte dessins kun je op talloze manieren variëren. Wist je bijvoorbeeld dat je bij Ambiant kunt kiezen voor extra breed laminaat? Zie breed laminaat als een optische illusie; je kunt er namelijk voor zorgen dat de ruimte groter lijkt dan deze in werkelijkheid is. Recht laminaat is dus zeker geen ‘veilige’ keuze. Talloze interieurliefhebbers geven nog steeds de voorkeur aan dit vloerpatroon.

Laminaat visgraat leggen in grote ruimtes

Een laminaat visgraat vloer komt uitstekend tot haar recht in grote ruimtes. Het patroon krijgt zo alle vrijheid om zich volledig te ontplooien. In kleine ruimtes is een rechte plank al snel meer geschikt. Met een lange, smalle plank kun je de lengte van een ruimte extra benadrukken, waardoor deze optisch groter lijkt. Een visgraatpatroon kan in dit geval nogal druk ogen. Zeker in een klein appartement is een visgraatpatroon meestal niet de gewenste keuze.

Natuurlijk blijft een vloer maatwerk en is dit afhankelijk van het type woning en kamer. Ben jij verliefd geworden op een visgraat vloer? Bespreek de mogelijkheden dan gerust met onze specialisten. Wij adviseren je graag.

 

Kies voor een doorlopend vloerpatroon

In de meeste gevallen zorgt een doorlopend vloerpatroon voor een rustig gevoel. Teveel vloeren zorgen voor ruis op de lijn. Kies je voor een visgraatpatroon? Laat dit dan zowel in de woonkamer, keuken als de hal doorlopen. Op deze manier ontstaat er een prachtige eenheid in huis en creëer je een natuurlijk effect. Kan jouw interieur wel wat speelsheid gebruiken? Dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor twee verschillende vloerpatronen.

Tip: combineer jouw vloer met een opvallend vloerkleed op maat. Zo behoud je de rust in huis, maar kun je toch wat meer variatie creëren.

Eenvoudig een laminaat vloer leggen

Voor de doe-het-zelvers is het vooral prettig als een vloer snel te leggen is. Ben jij van plan om de vloer zelf in huis te plaatsen, dan is de rechte plank de meest eenvoudige optie. Visgraat laminaat leggen is een tijdrovende klus en vergt daarnaast specialistische kennis. Je moet de dessins namelijk zeer nauwkeurig kunnen plaatsen. Uiteraard nemen wij deze klus bij Ambiant graag voor je uit handen.

Laminaat leggen met jouw favoriete patroon

Nu de verschillen in kaart zijn gebracht, is het tijd voor de keuze. Wordt het visgraat laminaat of gaat jouw (vloeren)hart toch sneller kloppen van een recht vloerpatroon? Toch nog vragen over de mogelijkheden of blijft de keuze lastig? Onze lokale specialisten denken met je mee.

 

 

 

Vergelijk producten (0)