Blog categorie: pvc
2 januari, 2024

Pvc vloer leggen: 11 stappen 

Pvc vloer leggen 11 stappen

Zoek jij een vloer die niet te onderscheiden is van een echte houten vloer? En net zo gemakkelijk wordt gelegd als laminaat? Dan is een pvc vloer jouw ultieme match. Ook kun je een pvc vloer zelf leggen, dit is best gemakkelijk. Lees hier hoe je dat doet in 11 stappen.

Benodigdheden: zelf pvc vloer leggen  

Overtuigd van de voordelen van een pvc vloer? En kun je niet wachten om deze in jouw huis te plaatsen? Voordat je begint aan deze klus is er voorbereiding nodig. Haal daarom eerst de volgende benodigdheden in huis:

 • Decoupeerzaag 
 • Potlood 
 • Winkelhaak 
 • Liniaal 
 • Stanleymes 
 • Vloer legset 
 • Waterpas 
 • Verfkrabber 
 • Stootblok 
 • Stanleymes
 • Pvc knipper
 • Afkortzaag
 • Rolmaat
 • Zachte hamer  

Vergeet natuurlijk niet het belangrijkste aan te schaffen: je pvc vloer. Bekijk de vloeren van Ambiant.

In 11 stappen jouw pvc vloer leggen

1. Vloer opmeten
Pak je meetlint, het is tijd om je vloer op te meten! Dit is superbelangrijk, want je wilt precies genoeg pvc hebben. Vergeet het snijverlies niet, dit is materiaal dat onbruikbaar is nadat je de vloer hebt gezaagd. Een beetje extra pvc in huis halen is slim. Zo voorkom je dat je halverwege zonder komt te zitten. Denk eraan: meten is weten, en een beetje extra is altijd beter!

2. Vloer schoonmaken 
Voor je begint, moet de ondervloer spic en span zijn. Dus, pak die bezem en stofzuiger en maak alles schoon. Verwijder de loszittende delen en zorg voor een schone vloer.

3. Vloer egaliseren 
Als je kiest voor plak pvc, is het belangrijk dat je vloer glad is. Breng de primer aan en laat deze goed drogen. Breng vervolgens de egaline aan en laat deze ook weer goed drogen. Geduld is daarom een schone zaak! Daarna haal je de schuurmachine over de geëgaliseerde vloer en maak je nog een keer de vloer schoon. Nu is je vloer klaar om de pvc op te installeren. 

4. Acclimatiseren van je vloer
Je pvc vloer heeft wat tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe thuis. Leg de vloer 24 uur van tevoren in de kamer waar je hem gaat leggen. Zo zorg je ervoor dat de vloer zich aanpast aan de temperatuur en vochtigheid in de kamer. Dit voorkomt problemen tijdens en na het leggen. 

5. Eerste rij vloer leggen of lijmen
Nu wordt het leuk! Eindelijk, het moment waarop je hebt gewacht. Alle voorbereidingen zijn getroffen, en nu is het tijd om die pvc vloer te leggen. Voordat je begint, kies je de richting waarin je de pvc vloer gaat leggen. Een goede tip: leg de vloer parallel aan het grootste raam in de kamer. Waarom doe je dit? Nou, dan valt het licht mooi langs de planken, en dat ziet er goed uit!   

Start met de eerste plank. Zorg dat de groefkant naar je toe wijst. Nu komt het precisiewerk: klik de tweede plank aan de korte kant van de eerste plank vast. Hoe je dat doet? Volg gewoon de instructies van de fabrikant. En gebruik een hamer en slagblok om de plank stevig vast te zetten.   

Als je een plak pvc vloer legt, vergeet dan niet om deze na het lijmen goed te walsen. Dit zorgt voor een super strakke hechting, zodat je nog jarenlang van je vloer kunt genieten. 

6. Plank inkorten 
De laatste plank in de rij is altijd een beetje spannend. Meet de breedte, zaag de planken op maat en klik ze vast. Gebruik het stootblok en de hamer om alles netjes af te werken. En dan, je pvc vloer ligt erin!  

7. Leg nu de tweede rij 
Bij het leggen van de tweede rij van je vloer komt zaagwerk kijken. Zaag de eerste plank zo dat deze precies in het midden van de eerste plank van de eerste rij eindigt. Dit zorgt voor een mooi, verspringend patroon. Vervolgens is het tijd dat je de tand van de lange zijde van de plank in de groef van de eerste plank schuift. Let goed op dat je geen kieren of gaten ontstaan.   

Gebruik nu je stootblok om over de lange zijde te tikken, zodat de groef netjes aansluit. Schuif de plank op zijn plek en gebruik een hamer en slagblok om de verbinding stevig aan te tikken. Voor een perfecte afwerking tik je nog een keer langs de lange zijde van de plank met je stootblok. Zo zorg je ervoor dat alles recht en strak ligt. Op naar een prachtige vloer! 

8. Aan de slag met inkepingen 
Nu ga je aan de slag met de inkepingen. Wat zijn inkepingen? Stel je voor: je hebt een lastige hoek of een obstakel dat uitsteekt. Daar moet je vloerplank omheen passen. Dat doe je met inkepingen. Pak je meetlint en meet de lengte en diepte van de inkeping nauwkeurig op. Leg de plank naast het obstakel en teken af waar je moet zagen. Vergeet niet om 7 tot 10 mm ruimte te houden tussen de plank en het obstakel. Dit noemen we zwelruimte.  

Pak vervolgens je zaag en zaag de afgetekende stukken uit. Als je klaar bent, controleer dan of de plank perfect past. Een perfect passende plank is het halve werk voor een prachtige vloer!     

9. Leggen om leidingen en verwarmingsbuizen 
Kom je leidingen of verwarmingsbuizen tegen onder de vloer en liggen deze in de weg? Geen zorgen; dat kun je makkelijk oplossen. Pak je decoupeerzaag en maak inkepingen in de plank om de buizen heen. Gebruik een winkelhaak om de hoeken precies af te tekenen. Oh, en vergeet niet om 7 mm ruimte te houden tussen de cv-buizen en de planken.   

Zaag de plank vervolgens netjes uit met je decoupeerzaag. Leg de plank op zijn plek en lijm het laatste stukje vast. Als finishing touch werk je de leidingen af met een rozet. Zo ziet alles er strak en professioneel uit. Nu ligt je vloer er niet alleen mooi bij, maar is hij ook nog eens praktisch!    

10. Rondingen zagen 
Heb je rondingen in je kamer, zoals een ronde open haard of een gebogen muur? Geen punt, ook dat valt op te lossen. Zet de plank tegenover de muur en markeer verschillende punten langs de ronding. De reden waarom je de plank tegenover de muur zet bij het zagen van rondingen, is om een nauwkeurige mal te maken. Dit is een slimme truc om de exacte vorm van de ronding van de muur over te brengen op de plank. Door de plank tegenover de muur te plaatsen, kun je gemakkelijk de contouren van de muur op de plank aftekenen. Teken vervolgens de rondingen van je muur over op de plank. Ga door tot je het einde van de bocht hebt bereikt. En onthoud: houd 7 tot 10 mm afstand tussen de muur en de plank. Teken de ronding op de plank en zaag deze vorm eruit.   

Leg de plank op zijn plek en check of hij perfect past. Moet er nog wat bijgeschaafd worden? Pak dan nog even de zaag. 

11. Laatste rij van de vloer leggen
Nu de laatste rij: leg je plank precies op de voorlaatste rij en plaats er een tweede plank bovenop, tegen de muur. Teken af langs de rand van de bovenste plank en zaag de plank op maat. Leg de laatste rij vloer neer en klik alles vast. Gebruik het stootblok en de hamer om de plank stevig vast te tikken.   

Je pvc vloer ligt erin! Een prachtig resultaat van jouw harde werk.   

Nu je vloer er prachtig bij ligt, is het tijd voor de finishing touch: de plinten. Je kiest tussen plakplinten of hoge plinten voor de perfecte afwerking. Zo geef je jouw nieuwe vloer een professionele en complete look!   

Vind je het leggen van de vloer toch een te grote klus? Begrijpelijk! De lokale Ambiant vloerenspecialist helpt je goed bij het kiezen en het leggen van jouw vloer.

De voordelen van een pvc vloer: waarom dit een absolute verrijking is

Voordat we overgaan op de 11 stappen waarmee je een pvc vloer legt, gaan we graag nog in op de voordelen van dit type vloer. Waarvan laat een pvc vloer jou nu profiteren. Pvc vloeren zijn een trend in Nederland. Dus als je mee wilt gaan met de trend, is de aanschaf van een pvc vloer een goede keus. Bij Ambiant ben je dan aan het juiste adres. Ambiant heeft een ruime keuze voor jou aan pvc vloeren. Ambiant biedt kwalitatieve en betaalbare vloeren. Naast dat Ambiant veel pvc vloeren heeft, zijn er verschillende redenen waarom jij een pvc vloer moet leggen.   

De keuze is reuze  
Met pvc vloeren kun je alle kanten op met verschillende designs. Wil je een warme houten of juist een industriële uitstraling? Dit is mogelijk met pvc. Je hebt een grote keuze aan pvc vloeren. Van een smal tot breed patroon, of een natuurlijke of industriële uitstraling. Heb je een beperkt budget? Wij hebben een brede collectie en voor ieder wat wils.

Stil wandelen door het huis 
Vind je het loopgeluid van anderen op de vloer vervelend? Dan is plak pvc een perfecte uitkomst voor jou. Plak pvc wordt direct aan de basisvloer gelijmd, waardoor er goede geluidsdemping is. Hierdoor heb je minder last van voetstappen. Liever niet je vloer vastlijmen? Dan is een click vloer een oplossing voor jouw huis. Door het gebruik van de juiste ondervloer, wordt ook de vloer voorzien van een demping.    


 

Goed schoon te houden 
Een pvc vloer kun je makkelijk schoonhouden en schoonmaken. Is er tijdens het eten geknoeid op de grond? Met een natte doek is je vloer zo weer schoon. Pvc vloeren van Ambiant zijn waterbestendig en hebben een toplaag, waardoor vuil zich niet door de vloer kan dringen. Heb je huisdieren of kinderen die de hele dag op de vloer zitten? Dan is je pvc vloer de perfecte keus, want de vloer is erg hygiënisch.   

Goed voor jou en de natuur 
Pvc vloeren dragen bij aan jouw gezondheid en die van het milieu. Bij de productie van pvc vloeren wordt de uitstoot van schadelijke stoffen beperkt. Lees meer in onze blog ‘Ontdek de natuurlijke schoonheid van Ambiant vloeren’.  

Fijn voor de koude winterdagen 
Houd je van een lekker warm huis? Een pvc vloer is te combineren met een vloerverwarming. Mooi meegenomen dus! Je kan de vloerverwarming met zowel plak- als click pvc monteren.    

Jouw vloer zo lang mogelijk mooi houden: zo doe je dat

Na de inspanning is het wel prettig om zo lang mogelijk plezier te beleven van je vloer. Zuig en dweil je vloer regelmatig. Voorkom aangekoekte vlekken, los vuil, zand en steentjes op je vloer.     Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen als azijn of pvc vloer reiniger. Schoonmaakmiddelen als bleek, chloor, groene zeep, allesreiniger of schuurmiddelen maken krassen op je pvc vloer. Maak je pvc vloer ook absoluut niet schoon met een stoomreiniger. De temperatuur kan schade veroorzaken aan de vloer. Hoe zonde zou dat zijn?    

Tips voor jouw pvc vloer

Maak het gebruik en het leggen van een pvc vloer nog fijner met de volgende tips:

 • Mix en match stroken uit verschillende pakken voor een unieke look. Elke strook heeft zijn eigen charme, met net andere details en accenten. Door ze te combineren, creëer je een vloer die echt niemand anders heeft. Super gaaf, toch? 
 • Heb je na het leggen nog stroken over? Bewaar ze! Mocht je vloer ooit een krasje of deukje krijgen, dan heb je altijd wat achter de hand voor een snelle reparatie. 
 • Pvc is supersterk, maar een beetje extra bescherming kan geen kwaad. Plak wat viltjes onder je stoelpoten. Zo houd je de vloer langer mooi en het dempt ook nog eens het geluid. Slim en praktisch!      Een pvc vloer leggen is een klus, maar zeker de moeite waard. Je hebt talloze keuzes aan vloeren bij Ambiant. Kies je eigen favoriete vloer en ga met het stappenplan aan de gang. Binnen no time kun je genieten van jouw nieuwe vloer!     Voor vragen neem contact op met ons en wij helpen je graag! Of kom langs bij een van onze verkooppunten.

Een pvc vloer leggen is een klus, maar zeker de moeite waard. Je hebt talloze keuzes aan vloeren bij Ambiant. Kies je eigen favoriete vloer en ga met het stappenplan aan de gang. Binnen no time kun je genieten van jouw nieuwe vloer! Voor vragen neem contact op met ons en wij helpen je graag! Of kom langs bij een van onze verkooppunten.

Vergelijk producten (0)