Blog categorie: tapijt
23 januari, 2024

Tapijt snijden

Tapijt snijden

Tapijt snijden: typisch zo’n klus die eenvoudig klinkt, maar die je puntje bij paaltje toch met je handen in het haar laat staan. Want: hoe voorkom je nu dat jouw mooie tapijt gaat rafelen? Dat je scheef snijdt? Of dat je per ongeluk nét iets te veel van het tapijt afhaalt? Tapijt op maat snijden doe je in onderstaande 3 stappen.

Stap 1. Begin bij de basis van tapijt snijden: welk mes heb je nodig?

Zonder een goed mes ben je natuurlijk nergens. Maar heb je het over tapijt snijden, welk mes kun je dan het best gebruiken? Eigenlijk is het antwoord daarop heel simpel: een tapijtmes. Waar je vaak leest dat een stanleymes geschikt is, adviseren wij om voor een speciaal tapijtmes te gaan. Met een tapijtmes profiteer je namelijk van voordelen als:

  • Dat het tapijt minder gaat rafelen. Dankzij het haakje dat aan het mes zit.
  • Dat je makkelijker door het tapijt heen snijdt. Dit bespaart je moeite en tijd en bovendien ligt je tapijt er een stuk strakker bij.

Stap 2. Tapijt op maat snijden: snijd eerst globaal

Als het goed is, heb je bij het kopen van je tapijt rekening gehouden met snijverlies. Let op, je hebt dus meer tapijt dan dat je voor de betreffende vloer nodig hebt.

Mocht je slechts zo’n 10 centimeter extra tapijt hebben aan iedere zijde, dan kun je direct door naar stap 3. Maar heb je een relatief grote rol tapijt gekocht en heb je flink meer tapijt tot je beschikking dan nodig? Dan is het handig om het tapijt – in een andere, grotere ruimte – alvast globaal op maat te snijden. Met andere woorden: snijd er alvast een stukje vanaf, zodat die massieve tapijtrol je straks niet in de weg ligt.

Houd er rekening mee dat je:

  • Alsnog minimaal 10 centimeter overhoudt aan iedere zijde.
  • Je absoluut niet te veel van het tapijt afsnijdt.
  • Langs een liniaal of houten balk snijdt, om ervoor te zorgen dat je een rechte lijn maakt.

Stap 3. Leg het tapijt in de ruimte en snijd het af langs de muren

Nu gaat het echte werk beginnen: je tapijt leggen in de ruimte waar hij moet komen en hem vervolgens volledig op maat snijden. Als het goed is staat het tapijt – nadat je hem hebt neergelegd – langs iedere muur zo’n 10 centimeter omhoog. Aan jou nu de taak het tapijt af te snijden langs de muur. Belangrijk hierbij:

  • Druk het tapijt goed aan op de vloer en maak de randen vast met dubbelzijdig tape, waterkit of tapijtlijm voordat je begint met het snijwerk.
  • Gebruik voor het tapijt snijden het speciale tapijtmes (met haakje eraan).
  • Snijd altijd naar je toe en dus niet van je af.
  • Zet het haakje van het mes achter het tapijt, om te voorkomen dat het gaat rafelen.
  • Houd het tapijtmes altijd recht omhoog (verticaal) en niet schuin (horizontaal). Dan snijd je het tapijt namelijk te kort.

Tapijt snijden: tips voor nog meer comfort

Straks optimaal van jouw nieuwe tapijt genieten? Voordat je met je mes in de weer gaat, is het goed om even te checken of je al een ondertapijt hebt. Een ondertapijt leg je tussen je dekvloer en tapijt in en dat laat je profiteren van heel wat voordelen. Niet alleen verleng je zo de levensduur van je tapijt, het zorgt ook voor een geluiddempende en isolerende werking. Wel zo fijn, toch?

Gratis advies krijgen van een specialist?

Nog meer informatie over tapijt snijden? Tips ontvangen? Of andere vragen? Neem contact met ons op of ga naar een verkooppunt bij jou in de buurt.

Vergelijk producten (0)