Blog categorie: pvc
3 januari, 2023

Vijf tips om deze winter energie te besparen

Vijf tips om deze winter energie te besparen

Nu alles om ons heen steeds een beetje duurder wordt en de energieprijzen de pan uit rijzen, willen we allemaal maar wat graag iets besparen. Een klein stapje in de goede richting voor het verduurzamen van je huis is het kiezen van de juiste vloer. Want wist je dat je met de juiste vloer voor jouw woonsituatie tot wel 10% aan energie kunt besparen? In deze blog geven we je vijf tips om deze winter energie te besparen.

Tip 1: Maak gebruik van vloerverwarming

Niets is zo fijn als een heerlijk warm huis. Wist jij dat je aanzienlijk kunt besparen op de kosten van je verwarming? Door te kiezen voor vloerverwarming kun je op jaarbasis wel enkele tientallen euro’s besparen. Vloerverwarming werkt namelijk op een lagere temperatuur dan radiatoren, waardoor je de temperatuur van je cv-ketel lager kunt instellen. Door het te combineren met de juiste vloer ligt jouw rendement al snel vele malen hoger. Om de meeste warmte uit jouw vloerverwarming te halen is het belangrijk om te kiezen voor een vloer met een lage warmteweerstand, zoals pvc. De warmte baant zich door de dunne stroken van een pvc vloer, eenvoudig een weg naar jouw woonruimte. Zo is je woning binnen een handomdraai heerlijk warm.

Tip 2: Kies de juiste ondervloer

Wist je dat je door te kiezen voor de juiste ondervloer enkele procenten kunt besparen op het warmteverlies uit jouw woning? Er zijn verschillende soorten ondervloeren, elk met hun eigen kenmerken. Laat je daarom vooraf goed informeren over welke ondervloer het meest geschikt is voor jouw woonsituatie. Verwarm jij je woning door middel van radiatoren? Dan is een ondervloer met een hoge warmteweerstand een uitstekende keuze. Deze ondervloer houdt de kou vanuit de kruipruimte onder je vloer namelijk beter tegen, waardoor jouw woning heerlijk warm blijft. Gebruik je vloerverwarming? Dan is een vloer met een lage warmteweerstand juist beter.

Tip 3: Schaf een vloerkleed aan

Je interieur is niet compleet zonder een vloerkleed of vloerkleed op maat. Met een vloerkleed verbind je de meubels in jouw woning zodat jouw interieur eenheid uitstraalt. Toch is een vloerkleed niet alleen mooi, maar ook functioneel. Een vloerkleed is namelijk heerlijk warm aan je voeten en de vezels van het tapijt houden de warmte in jouw woning beter vast. Daarnaast speelt tapijt een psychologisch spelletje met je. Door de warme uitstraling krijg jij automatisch het gevoel dat de ruimte een stuk warmer aanvoelt en kan jouw thermostaat misschien zelfs wel een graadje lager.

Tip 4: Plaats tochtstrips

Een eenvoudige manier om energie te besparen in jouw woning is het aanbrengen van tochtstrips. Deze tochtstrips zijn in iedere bouwmarkt te koop en eenvoudig zelf te plaatsen. Door tochtstrips te plaatsen bij kieren van ramen en deuren houd je de kou buiten en zorg je ervoor dat jouw woning zo min mogelijk warmte verliest. Dit bevordert niet alleen je wooncomfort, maar draagt ook bij aan het verlagen van je energierekening. Wist je dat een tochtstrip door de jaren heen zijn werking langzaam verliest? Het is daarom belangrijk om tochtstrips na vijf tot acht jaar te vervangen. 

Tip 5: Houd radiatoren vrij

In tegenstelling tot vloerverwarming, is de oppervlakte van een radiator een stuk kleiner. Vloerverwarming loopt namelijk door je hele woning, waar radiatoren slechts op enkele plekken terugkomen. Toch zijn radiatoren een uitstekende manier om je woning te verwarmen. Om optimaal rendement uit je radiatoren te halen en geen onnodige stookkosten te hebben, is het belangrijk om je radiatoren zo veel mogelijk vrij te houden. Radiatoren zitten namelijk vaak op plekken die tochtgevoelig zijn, bijvoorbeeld onder een raam, en hebben daarom baat bij een optimale vrijheid. Als je de radiator deels afdekt gaat er belangrijke warmte, die de kou van buiten compenseert, verloren. Het is daarom sterk af te raden om bijvoorbeeld de bank voor een radiator te zetten, omdat deze de warmte absorbeert en niet de ruimte.

Vergelijk producten (0)